Település:
Budapest, 8. kerület

Létrehozva:
2022-04-24 18:01:58


Budapesti Olasz Kultúrintézet


Az épület jelentős múltra tekint vissza, 1865-től 1902-ig az Országgyűlés Képviselőházának székhelye volt.

A Budapesti Olasz Kultúrintézet (Istituto italiano di cultura per l'Ungheria) olasz állami intézmény, amely a VIII. kerületi Bródy Sándor utca 8. szám alatt található. Az épület jelentős múltra tekint vissza, 1865-től 1902-ig az Országgyűlés Képviselőházának székhelye volt, 1942-től az olasz állam tulajdonában van.

1937-ben jött létre az Olaszország és Magyarország közötti kulturális kapcsolatok fejlesztése érdekében. Az intézetben lehetőség van az olasz nyelv tanulására, a könyvtár és az időszakos kiállítások, olasz nyelvű filmek látogatására. Pályázatokkal, ösztöndíjakkal, munkalehetőséggel is foglalkozik.

Az 1860-as évekre vált nyilvánvalóvá, hogy egy valódi épületre lenne szüksége a magyar országgyűlésnek, ami Pozsony után addig leginkább a Nemzeti Múzeumban ülésezett. 1865-ben született döntés az új, de alapvetően ideiglenesnek szánt képviselőház építéséről, amit a múzeum melletti Főherceg Sándor utcában, a mai Bródy Sándor utcában építettek fel egy laktanya helyén. Mivel ideiglenesnek tervezték, csak az akkor kétkamarás parlament alsóházának szánták, míg a felsőház a Múzeumban maradt. Az épület Ybl Miklós tervei szerint készült, ráadásul igencsak gyors tempóban; az építkezés pillanatnyi állásáról a korabeli sajtó szinte naponta beszámolt. Munkagépek híján kézzel dolgozott rajta 800 ember szakadatlan. A gyors és pontos munka végett Ybl a gyakorlottabb osztrák szobrászokat és műbútorasztalosokat fogadta fel, ami annyira felháborította a hazai mestereket, hogy éjjel „macskazenével” bosszulták ezt meg Ybl házánál, aminek ablakait kővel is bedobták. 1865 decemberére, a kitűzött határidőre elkészült ugyan, de még alkalmatlan volt ülésezésre: a falak nem száradtak ki és a bútorzat is hiányzott.

 

Hangverseny a díszteremben, az egykori ülésteremben, forrás: Thaler Tamás / Wikimedia Commons

 

Csak nagyjából fél év után, 1866. április 14-én üléseztek először benne. Az épület azonban belül sem volt tökéletes: olyan rossz volt az akusztikája, hogy a képviselők rövid úton visszatértek a Múzeumba. Mikszáth Kálmán kimondottan utálta az épületet, nem túl hízelgő véleményét többször is megírta róla. Ybl nekiállt kijavíttatni a hibákat, amivel csak a következő évre sikerült elkészülnie. Az épület így sem volt komfortos, vízvezetéket csak 1870-ben kapott. A képviselők aztán majd negyven évig üléseztek itt, míg el nem készült a Steindl Imre tervezte Országház, ahova 1902-ben költöztek át. Különféle funkciók után 1942-ben végül az olasz államé lett az épület, ami kultúrintézetet rendezett be benne.

 

 

Forrás:        

wikipedia

Felső kép: Misibacsi / Wikimedia Commons

 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »