Település:
Budapest, 2. kerület

Létrehozva:
2022-04-07 17:01:24


Hármashatárhegyi repülőtér


A környék népszerű turistacélpont, így a repteret is gyakran útba ejtik az errefelé kirándulók.

A Hármashatárhegyi repülőtér egyike Budapest sportcélú repülőtereinek. Budapest II. kerületében, a Kővár nevű városrész és a történelmi Pesthidegkút Hársakalja nevű részének határán fekszik. Nevét a szomszédos, a budapestiek számára a Kővár-hegynél jóval ismertebb Hármashatár-hegy után kapta.

A környék népszerű turistacélpont, így a repteret is gyakran útba ejtik az errefelé kirándulók.

A reptéren csak nappali látvarepülés (VFR) folytatható. Nem nyilvános repülőtér, motorosgép felszállást csak a 31-es pályairányon hajthat végre, 50m/150 ft magasan jobb elhajlással (~340°) emelkedhet a jobb iskolakör vonalára. Motorosgép iskolakört nem repülhet. 13-as pályairányú leszállás esetén a 4. fordulót 250m/800 ft-en be kell fejezni. 31-es pályairány esetén leszállás csak bal körről történhet. A vitorlázógépek 13-as felszálló irányban csak bal, 31-es felszálló irányban csak jobb iskolakört repülhetnek. A 13-as pályán motoros repülőgéppel felszállni tilos.

Erős vitorlás, siklóernyő és gyalogsárkány mozgás lehetséges, motoros légijárművel kiképzés nem folytatható. A repülőtér a tulajdonos, illetve az üzembentartó engedélye alapján vehető igénybe, kivéve a kényszerhelyzetben lévő légijárműveket.


Forrás: VinceB / Wikimedia Commons


A 31-es leszállóirányban a pálya 1,5°-ot lejt a pálya közepéig. Keresztirányú lejtése: 2,5° a 030°-os irányban. A BUD TMA miatt a reptér légtere korlátozott.

A repülőtér üzemeltetője a Műegyetemi Sportrepülő Egyesület.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság 2014 júniusában visszavonta a hármashatárhegyi repülőtér üzemeltetési engedélyét. 2019 tavaszán pereskedés után a reptér visszakapta a működési engedélyét és a helyreállítás után újra üzemel.Forrás:

wikipedia

Felső kép: VinceB / Wikimedia Commons

 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »