Kategória:
Helyi cukiságok, Egyéb cukiságok

Létrehozva:
2022-05-09 13:07:23

Cikk írója:
Kerület Hirdetője


Kaffer szarvasvarjú


A kaffer szarvasvarjú a szarvascsőrűmadár-alakúak rendjébe és a szarvasvarjúfélék családjába tartozó faj. Nagy termetű, fekete madár.

 

Előfordulása

A faj az Egyenlítőtől délre eső szavannák, nyílt füves területek és erdők lakója. Kelet-Afrikában akár 3000 méteres tengerszint feletti magasságban is találkozhatunk vele, bár jobban kedveli a nedvesebb közeget.

 

Megjelenése

A kifejlett kaffer szarvasvarjú csőre és tollazata – a csak repüléskor látszó fehér evezőtollak kivételével – fekete, lábai szürkék. A szem körül és a torokrészen a bőr csupasz és rikítóvörös, a toroklebeny a pulykáéhoz hasonlóan felfújható, rezonátorként funkcionál, illetve a hőleadást segíti. A fiatal egyedek tollazata barnás, arcbőrük szürkés.

Nagytestű madár, a hímek hossza 90-130 centiméter között mozog a nőstények kb. 75 cm, míg testtömege a hímek esetében 3,5-6,2, a tojóknál 2,25-4,6 kilogrammot is elérheti. A nemek alapvetően egyformák, bár a némileg kisebb termetű tojók toroklebenyén lilás foltok figyelhetőek meg. A felső csőrkáva hajlata által képzett hiátus a hímek esetében feltűnőbb.

 

Életmódja

A kaffer szarvasvarjak rendkívül aktív madarak, folyamatosan mozgásban vannak. Ragadozók, amelyek életüket leginkább a talajon töltik, itt kutatnak zsákmány után. Kimért léptekkel, szinte lábujjhegyen haladnak előre, miközben az aljnövényzetet fürkészik ízeltlábúak és egyéb kisállatok (gyíkok, kígyók, rágcsálók stb.) után kutatva. A szarvasvarjú nappal aktív, az éjszakát a fák koronájában tölti.

Alapvetően társas madár, gyakran láthatóak közösen vadászó, 2-12 példányt számláló csapatai. A nagyobb zsákmányt több madár ejti el, és együtt is fogyasztják el. A csapatok akár 100 km²-t is elérő territóriumot tartanak fenn, amelyről repülve űzik el a betolakodókat. Hajnaltájt hangos kiáltásokkal figyelmeztetik fajtársaikat birtokuk elkerülésére.

A csapatokban mindössze egy költőpár van, hozzájuk segítők verődnek. Ezek zömmel kifejlett hímek, illetve ivaréretlen fiatalok mindkét nemből. A felnövekvő egyedek közül inkább a tojók szokták elhagyni csapatukat, hogy egy másikhoz verődjenek, vagy egy ideig egyedül boldoguljanak.

 

 

Ennek a hímnek a fején jól látható a hajlott, erős csőr és a vörös arc- és toroklebeny, forrás: Rob Hooft / Wikimedia Commons

 

 

Szaporodása

A faj rövid udvarlást követően október és december között rakja le tojásait. A fészket a költőpár és a segítők közösen építik fel fűszálakból és falevelekből természetes mélyedésekbe, faüregekbe, sziklákra. A tojó általában két tojást rak, de csak egy fiókát nevel fel. Az első utód kikelése 3-5 nappal előzi meg testvéréét, aki négyszer nagyobb vetélytársával szemben alulmarad a táplálékért folytatott versengésben, és már az első héten elpusztul.

Az egész csapat részt vesz a fióka felnevelésében. Ez kikelésekor csupasz és rózsaszín, csak háromnapos korára feketedik meg. A kirepülésre kb. 86 nap folyamatos etetés után kerül sor, de a fiatal egyed még mintegy egy évig csapatával marad. A kaffer szarvasvarjú akár 40 évig is élhet.

 

Védettsége

A Természetvédelmi Világszövetség értékelése szerint a hatalmas területen elterjedt fajt nem fenyegeti különösebb veszély, azonban egyes helyeken vészesen megritkult egyedszáma az emberi terjeszkedésnek köszönhetően. Mivel a szarvasvarjak reprodukciója igen lassú, a tudósok sok esetben begyűjtik a pusztulásra ítélt másodkelt fiókákat, hogy felnevelve visszatelepíthessék őket a vadonba.

Nem tartozik a leggyakrabban tartott madárfajok közé, hazánkban három állatkertben tartják: Budapesten, Debrecenben és Nyíregyházán.

 

Érdekesség

A termetes madarak rendkívüli intelligenciával rendelkeznek, így fontos, hogy megfelelő fizikai és szellemi elfoglaltságot jelentő programot biztosítsanak gondozóik a számukra. Gyakran előfordul például, hogy a táplálékot valamilyen trükkös módszerrel kínálják nekik. Például úgy, hogy egy kartondobozba csomagolják, amit aztán egy nagyobb, azt pedig egy még nagyobb kartondobozba tesznek bele. Így az állatok csak akkor jutnak hozzá a táplálékhoz, ha megoldják az ezzel kapcsolatos szellemi és fizikai probléma-feladatot, ami egyrészt nagyszerű elfoglaltságot jelent számukra, ráadásul a közönség is aktív, tevékenykedő, és nem unatkozó állatokat láthat. A budapesti állatkertben a kaffer szarvasvarjak olyan jól érzik magukat, hogy rendszeresen megörvendeztetik gondozóikat egy-egy újabb fiókával.


 

Forrás:    

wikipedia

zoobudapest.com

Felső kép: Mathae / Wikimedia Commons

 

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »