Más szemmel látni Budapestet

Kategória:
Helyi történetek, Helyi történetek

Létrehozva:
2022-05-09 12:54:15

Cikk írója:
Kerület Hirdetője


Más szemmel látni Budapestet


A 100 szóban Budapest címmel ellátott pályázat néhány évvel ezelőtt indult hódító útjára. A történet lényege, hogy 100 szóban kell megfogalmazni azt, hogy számunkra mi Budapest…

A tavalyi történetekből válogattam néhányat!

 

 

Fazekas Viktor: Telezöld

Senki nem tudja, hogy pontosan hogyan, de egyszer csak a város összes piros lámpája zöldre váltott. Mégis, csodával határos módon senkinek nem esett baja. A körúti taxisok sosem látott előzékenységgel engedték a zebrára lelépni a kisnyugdíjasokat, miközben azok zergefürgeséggel szökkentek a túloldalra. Mivel a villamosvezetőknek nem kellett a fékbe taposni, a forgóban kapaszkodás nélküli emberek sem döccentek egymásnak. Még a Margit-sziget sorompói is dicsőn a magasba emelkedtek, ám sem a kíváncsi turistákat szállító busz, sem a kacagó apukák által hajtott nyikorgó bringóhintók nem ütköztek össze a kocogó emberekkel. A folyton rohanó város egy röpke pillanatra célba ért.

 

 

Nagy Lotti Sára: Szülők vizuális nevelése

Nálunk itthon Zuglóban
Minden zugban zug-ló van
Jellemzően egyszarvú
És hiába plüsstartó
Tárolók és dobozok
– plusz, hogy nem lovagolok –
Csillámlóan itt vannak
Ágyban lesből támadnak

Egytől egyig mind gyönyörű
Van pattogós, nagytermetű
Van hogy repül, mégse holló:
Pegazus. Hol póni, hol ló...

Ja, de ezt már elmondtam.
Kitaláltad: lányom van.
Ez van nálunk, Zuglóban.

 

 

Futó István: Rekord

Idei legjobbját érte el Szabó Piroska néni a szabad stílusú húzóskocsi-versenyszámban. Piroska néni 32 perc 57 másodperces idő alatt teljesítette a lakásajtó-vásárcsarnok-lakásajtó távot, amely két perccel jobb eddigi legjobbjánál. A szabad stílusban engedélyezett a bot használata és a nagyobb kerekű bevásárlókocsi. Piroska néni a csarnok felé szédületes tempót diktált az üres kocsival, de a bevásárlással megpakoltan is frissen mozgott a táv második felében. A rekordot az egész lépcsőház nagy örömmel fogadta. Piroska néni a gangon azonnal interjút is adott, mely során ellenfeleit is méltatta és köszönetet mondott családjának, az árusoknak és a lakóközösségnek is.

 

 

Havasvölgyi Csilla: Ma mennyi?

Egy. Kettő. Három. Négy. Öt. Hat. Hét. Nyolc. Kilenc. Tíz. Tizenegy. Tizenkettő. Tizenhárom. Tizennégy. Tizenöt. Tizenhat. Tizenhét. Tizennyolc. Tizenkilenc. Húsz. Huszonegy. Huszonkettő. Huszonhárom. Huszonnégy. Huszonöt. Huszonhat. Huszonhét. Huszonnyolc. Huszonkilenc. Harminc. Harmincegy. Harminckettő. Harminchárom. Harmincnégy. Harmincöt. Harminchat. Harminchét. Harmincnyolc. Harminckilenc. Negyven. Negyvenegy. Negyvenkettő. Negyvenhárom. Negyvennégy. Negyvenöt. Negyvenhat. Negyvenhét. Negyvennyolc. Negyvenkilenc. Ötven. Ötvenegy. Ötvenkettő. Ötvenhárom. Ötvennégy. Ötvenöt. Ötvenhat. Ötvenhét. Ötvennyolc. Ötvenkilenc. Hatvan. Hatvanegy. Hatvankettő. Hatvanhárom. Hatvannégy. Hatvanöt. Hatvanhat. Hatvanhét. Hatvannyolc. Hatvankilenc. Hetven. Hetvenegy. Hetvenkettő. Hetvenhárom. Hetvennégy. Hetvenöt. Hetvenhat. Hetvenhét. Hetvennyolc. Hetvenkilenc. Nyolcvan. Nyolcvanegy. Nyolcvankettő. Nyolcvanhárom. Nyolcvannégy. Nyolcvanöt. Nyolcvanhat. Nyolcvanhét. Nyolcvannyolc. Nyolcvankilenc. Kilencven. Kilencvenegy. Kilencvenkettő. Kilencvenhárom. Kilencvennégy. Kilencvenöt. Kilencvenhat. Kilencvenhét. Itt a villamos.

 

 

Horváth Adrienn: Legenda

Van a hetedik kerületben egy kocsma, ahova csak saját kulccsal lehet bemenni. Régen tudtam az utca nevét, de azóta átnevezték – ez is olyan, mint a jelszócsere, időnként meg kell tenni a biztonság miatt. Az ajtónyílás fejmagasságnál alacsonyabban található, és a rozsdás, rézbevonatú kulcsot úgy kell belefeszegetni a zárba. Odalenn egy tetovált kocsmáros él a félhomályban. De a legszebb, hogy ha leülsz a fal mellé állított, lyukas huzatú hokedlire, akkor a melletted lévő komód fiókjában szinte biztosan találsz egy cetlit, amire valaki a te nevedet írta.

 

 

Forrás:

budapest.in100words.eu

 

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »