Kategória:
Helyi cukiságok, Egyéb cukiságok

Létrehozva:
2022-05-09 13:12:18

Cikk írója:
Kerület Hirdetője


Mhorr-gazella


A Dámgazella egyik alfaja a Mhorr-gazella, amelyet a teljes kihalás fenyeget. Eredetileg Északnyugat-Afriában őshonosak, de már csak állatkertben láthatóak. Magyarországon csak a Fővárosi Állat- és Növénykert tartja e fajt, 2008 tavasza óta. Itt 2009 április 6-án, és 21-én világra jöttek az első újszülöttek is.

Az Állatkert egyik legritkább állatainak számítanak, mivel a szabad természetben már egyetlen mhorr-gazella sem él. A vadászat és a természetes élőhelyek átalakítása miatt a vadonból már teljesen kipusztultak, így most az állatkerti gyűjteményekben megmaradt állatok tervszerű szaporításával igyekeznek őket megmenteni attól, hogy végleg eltűnjenek (annak idején más fajokat, például az európai bölényeket is így sikerült az állatkerteknek megmenteniük). A mhorr-gazellák a budapesti állatkertben már számos alkalommal szaporodtak, tehát valószínűleg jól érzik magukat.

 

Megjelenése

Testhossza 95–165 centiméter, marmagassága 90–120 centiméter; a hím tömege 40–75 kilogramm, a nőstény 35–40 kilogramm. A legnagyobb termetű gazellafaj, s az egyik legimpozánsabb. Az alfajoktól függően különböző nagyságú a vörösesbarna sáv, melyik végighúzódik az egyed fején, nyakán keresztül a háta közepéig (a ruficollis alfajnál van a legkisebb felületen rozsdabarna szőrzet fehér alapon); a Mhorr-gazellánál a hátsó és a mellső végtagokig. A faj jellegzetes, élénk színei az egyedek fejlődésével jelennek meg, az újszülöttek kávébarnák. A gazellák szeme mentén fekete sáv húzódik, fehér alapon. Mindkét nemnek van szarva, melynek hossza 25–35 centiméter, a hímeké hosszabb.

 

Szaporodása

A felnőtt hímek csak párzási időszakban „tartanak” védendő területet, territóriumot. A nőstény általában 6–7 hónapig vemhes, ami után egy borjat hoz világra. Ezt követően a kicsinyeket legfeljebb 9 hónapig neveli az anyjuk. A hímek 18–24 hónap, a nőstények 9–12 hónap múltán válnak ivarilag éretté. Általában 12 évig élhetnek. 

Védettsége

A fajt a kihalás veszélye fenyegeti a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Lista szerint, illetve a Washingtoni egyezmény (CITES) I. függelékében, továbbá a Vándorló Fajok Konvenciója (CMS) I. függelékében és a CMS száhel–szaharai antilopok megmentéséért kidolgozott cselekvési tervében is szerepel.

Megritkulásának fő oka a túlzott mértékű vadászat, valamint a haszonállatokkal való túllegeltetés következtében az élőhelyek elvesztése. Az állatkertek, szafariparkok jelenleg is nagy erőfeszítéseket tesznek, hogy olyan életképes populációkat hozzanak létre, amelyeket visszatelepíthetnek a Szahara övezetébe. Kezdetben Almería térségében, Spanyolországban tartották megmentett csapataikat. Idővel több más amerikai és európai állatkertbe is kerültek.

 

 

Forrás:         

wikipedia

zoobudapest.com

Felső kép: Ivanhoe / Wikimedia Commons

 

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »