Kategória:
Helyi cukiságok, Egyéb cukiságok

Létrehozva:
2022-05-09 13:14:03

Cikk írója:
Kerület Hirdetője


Szibériai tigris


A szibériai tigris a ragadozók rendjébe és a macskafélék családjába tartozó tigris egy alfaja.

 

Megjelenése

A legnagyobb méretű tigrisalfaj – nagymacska. Testhossza (farokkal együtt) 2,7–3,3 méter hímeknél és 2,35–2,75 méter nőstényeknél, tömege 114,9–306 kilogramm (átlagosan 176,4–190 kilogramm) hímeknél és 72,5–167 kilogramm (átlagosan 117,9–137,5 kilogramm) nőstényeknél. A legnagyobb ismert vadon élt hím szibériai tigris 306,5 kilogramm tömegű volt. A 20. században a szibériai tigrisek átlagos tömege nagyobb volt, mint a bengáli tigriseké, mára azonban ez az emberi tevékenység következtében megfordult. Világosabb sárga, és vastagabb a bundája, mint a trópusi alfajoknak.

 

Elterjedése

Az 1200-as évek elején gyakori állat volt Kína északkeleti részén, Koreában, Mongólia északkeleti részén és Délkelet-Szibériában. Jelenleg csak egy igen kicsi populációja él vadon Szibéria távol-keleti területein, az Amur vidékén és Usszuri-földön valamint Északkelet-Kínában.

Azon a területen él, ahonnan a feltételezések szerint az összes tigris származik.

Valószínűleg még él néhány példány a koreai-félszigeten, amiket még nem sikerült lekamerázni.

 

Életmódja

Éjszaka vadászik, főleg nagy testű növényevőkre, szarvasra, vaddisznóra, de esetenként még a medvét is elejti. Körülbelül 5 naponta ejt el egy nagyobb vadat, amelyből 50 kilónyi húst is fel tud falni egyszerre. A tetemhez később is visszajár. Az emberre is veszélyt jelent, volt rá példa, hogy az ott kiránduló csoportokra támadott rá, történt már halálos szibériai tigris-támadás.

Magányosan él a territóriumán belül. Általában kitér a másik tigris elől, ritka az ellenségeskedés.


A fotó forrása: Malene


 

Szaporodása

A kölykeit nevelő anya messze elkerüli a hímeket, mert azok megölhetik a kicsinyeket. Bár több kölyke is születik, többnyire csak 2 marad életben, egy hím és egy nőstény, feltehetően a versengés miatt, amely főleg az azonos nemű testvérek között kiélezett. Ők egy ideig az anyjuktól való elválás után is együtt maradhatnak. 100-105 napos vemhesség után 1-7 kölyök születik.

A budapesti állatkertben a szibériai tigrisek szaporításának nagy hagyományai vannak, jelenlegi tenyészpárjuk nászából is öt kölyök született és nőtt fel sikeresen.

 

Természetvédelmi helyzete

A faj egyedszámának mélypontja az 1930-as években volt, akkor alig több mint 50 egyede élhetett vadon. A védelemnek köszönhetően száma lassan nőni kezdett, az 1980-as évekre elérte a 200-at és az 1996-os állománybecslésnél az orosz populációt, amely a legerősebb, 430 egyedre becsülték. Vadon mindössze 400-500 egyede él, és a szigorú védelem ellenére az orvvadászat még most is veszélyezteti a létét. Az állatkertekben jóval gyakoribb, ugyanis köszönhetően a trópusi tigriseknél olcsóbb tartásának (nincs melegház-igénye), az állatkertek többnyire ezt az alfajt választották.

Magyarországon is a leggyakoribb állatkerti tigrisalfaj. A Fővárosi Állat- és Növénykert, a Nyíregyházi Állatpark, a Debreceni Állatkert, a Veszprémi Állatkert, a Szegedi Vadaspark, a Kecskeméti Állatkert, a Miskolci Állatkert, a Gyöngyösi Állatkert és a Magán Zoo tulajdonában vannak szibériai tigrisek.

 

 

Forrás:

wikipedia

zoobudapest.com

Felső kép: John és Karen / Wikimedia Commons

 

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »