Kategória:
Helyi receptek, Desszertek, sütemények

Létrehozva:
2022-05-04 18:06:32

Cikk írója:
Kerület Hirdetője


Zserbó


A zserbó szelet vagy egyszerűen zserbó népszerű és kedvelt magyar eredetű sütemény. Omlós tésztalapok közé baracklekvárt és darált diót töltenek, majd tetejét csokoládéréteggel vonják be. Kedvelt ünnepi (húsvéti és karácsonyi) édesség.

 

Története

Eredete vitatott. A hagyomány szerint Gerbeaud Emil (1854–1919) svájci cukrászmester találta fel a süteményt. Egyes források úgy vélik tudni, hogy a zserbó azon sütemények egyike volt, melyek megalapozták Gerbeaud hírnevét (ez esetben már a 19. század végén létrejött, ugyanis Gerbeaud 1900-ra már híres cukrász volt). Mások az első világháború idejére teszik a zserbó bemutatását.

Ezeknek ellentmond az, hogy a cég árjegyzékeiben nincs nyoma a süteménynek, szakácskönyvekben csak az 1950-es évektől fordul elő, és a cukrászdában is csak az 1948-as államosítás után lett népszerű. Olyan vélemény is van, mely szerint az 1958-as brüsszeli világkiállítás alkalmából alkották meg a zserbót.

A sütemény neve a Gerbeaud családnévből köznevesült.

 

Hozzávalók:

  • 50dkg finomliszt
  • 25dkg hideg vaj vagy margarin
  • 10dkg porcukor
  • 1csomag vaníliás cukor
  • 1csipet só
  • 1.5dl tejföl
  • 2.5dkg élesztő
  • 1db tojás

 

A töltelékhez és a mázhoz:

  • 30dkg darált dió
  • 20dkg porcukor
  • 1db citrom reszelt héja
  • 30dkg sárgabaracklekvár
  • 20dkg tortabevonó étcsokoládé
  • 2evőkanál olaj

 

Elkészítése:

  1. A tésztához a lisztet munkalapra szitáljuk, összedolgozzuk az apróra felkockázott vajjal /margarinnal, a tetejére szórjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot és a sót. A tejfölt meglangyosítjuk, elkeverjük az apróra tördelt élesztővel és a tojással, majd a liszthez adjuk, összegyúrjuk (először morzsalékos lesz, aztán szépen összeáll), végül cipót formálunk belőle. Nagyobb-mélyebb tállal letakarjuk.
  2. A töltelékhez a darált diót, a porcukrot és az alaposan megmosott citrom reszelt héját összekeverjük. Sütőpapírral kibélelünk egy kb. 30x40 cm-es tepsit/sütőlapot.
  3.  A cipót 4 részre vágjuk, cipócskákat-hengereket gömbölyítünk belőlük. Lisztezett munkalapon tepsi nagyságúra nyújtjuk az első cipót, a tepsibe terítjük, megkenjük a baracklekvár 1/3-ával, és megszórjuk a cukros dió 1/3-ával. Tetejére fektetjük a második cipóból nyújtott lapot, megkenjük a baracklekvár felével, megszórjuk a cukros dió felével, aztán a harmadik cipóból nyújtott lap, a maradék lekvár és cukros dió következik, végül a negyedik tésztalap. Tetejét villával megszurkáljuk, a széleket lenyomkodjuk, konyharuhával lazán letakarjuk, és 1 órán át kelni hagyjuk.
  4. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra, és középső bordamagasságon, 35-40 percig sütjük a tésztát. A tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni, aztán betakarjuk sütőpapírral, egy másik tepsit fektetünk a tetejére, és óvatosan, de határozott mozdulattal megfordítjuk – így a tökéletesen sima alja kerül felülre, tehát ez lesz a teteje.
  5. A csokimázhoz a csokoládét felaprózzuk, meleg vízfürdőbe állított lábaskában felolvasztjuk, simára keverjük az olajjal (hogy hígabb és kenhetőbb legyen). A tésztalap tetejére öntjük, egyenletesen elsimítjuk, és hagyjuk egészen megdermedni. Fogyasztásig hűvös helyen, de nem a hűtőszekrényben tároljuk.
  6. Tálalás előtt forró vízbe mártogatott, szárazra törölt késsel szabályosan körbevágjuk a tésztát, és tetszés szerinti kockákra-szeletkékre vágjuk, csinosan tálra rendezzük. Sokáig eltartható, idő haladtával egyre finomabb lesz. Mélyhűthető! 

 

 

Forrás:

wikipedia

Recept: mindmegette.hu

Felső kép: Illustratedjc

 

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »