Kategória:
Helyi receptek, Desszertek, sütemények
Létrehozva:
2022-05-05 16:45:59
Cikk írója:
Kerület Hirdetője
Gundel palacsinta
A Gundel-palacsinta magyar eredetű desszert.
Története
Az első Gundel-palacsintát Gundel Károly készítette el, aki a darált dióval, rummal és mazsolával töltött palacsintát tojássárgájából, tejszínből és kakaóporból készült étcsokoládé öntettel tálalta. A világon szinte mindenhol ismerik a híres Gundel palacsintát, de Magyarországon biztosan minden második étteremben szerepel az étlapon. A készítés fortélyait azonban csak a Gundelben alkalmazzák ma is az eredeti receptnek megfelelő módon, mivel a recept titkos. A lényeg pedig mindig az apró részletekben rejlik. Az étterem évente 25 000 adagot szolgál fel vendégeinek, amihez 1000 kg diót és 500 kg csokoládét használnak fel.
Ausztria
A desszert jól ismert az osztrák konyhában. Ezt a palacsintát néha "Schoko-Nuss-Palatschinke" vagy "Nuss-Palatschinke" néven kínálják Ausztriában. Többnyire tejszínhabbal tálalják, és általában nem tartalmaz mazsolát. A Hotel Sacher az eredeti recept alapján mutatja be, karamellizált dióval.
Recept
HOZZÁVALÓK 20 DARABHOZ
- 8 db tojás
- 300 g liszt
- 750 ml tej
- 300 g vaj
- csipet só és vaníliás cukor
- 400 g dió
- 240 g kirstálycukor
- 160 ml víz
- 20 g mazsola
- csipet fahéj
- reszelt narancs- és citromhélj
- 400 g étcsokoládé
- 400 g tejszín
- 50 ml rum
ELKÉSZÍTÉS
A tojást, a tejet, a cukrot és a sót keverjük el egy habverővel, adjuk hozzá a lisztet és keverjük el csomómentesre. Szódavízzel állítsuk be a tészta sűrűségét – leginkább híg tejföléhez hasonlítson –, majd fél órán keresztül pihentessük.
Egy kiolajozott, kb. 20 cm átmérőjű palacsintasütőt hevítsünk fel, öntsünk bele kb. 1/3 csészényi tésztát úgy, hogy az egyenletesen bevonja a serpenyő alját. Kb. 20 másodperc sütés után a palacsintát fordítsuk meg és süssük készre.
A diót szárazon pirítsuk meg, majd a felét daráljuk finomra, a másik felét pedig durvára. Öntsük össze a többi hozzávalót, forraljuk fel, majd forrázzuk le vele a diót.
A tejszínt kezdjük el melegíteni, adjuk hozzá a csokoládét és olvasszuk fel benne (óvatosan, figyeljünk, hogy ne forrjon fel), majd keverjük simára és adjuk hozzá a rumot.
A palacsintákat a diótöltelékkel töltsük, tekerjük fel. A két végét levágjuk, ezekre a tálaláskor nem lesz szükség. A feltekert palacsintát két részre vágjuk, tálaláskor három tekercs kerül a tányérra, így valójában mindenki 1,5 palacsintát kap. Tálaljuk csokoládészósszal és hintsük meg porcukorral.
Forrás:
wikipedia
web.archive.org
Felső kép: dpotera, Gundel Étterem, Budapest / Wikimedia Commons
Városi magazin cikkek
Helyi látnivalók
Helyi Programok / események
További helyi programok / események »
Helyi szolgáltatók