Kategória:
Helyi receptek, Desszertek, sütemények

Létrehozva:
2022-05-05 16:45:59

Cikk írója:
Kerület Hirdetője


Gundel palacsinta


A Gundel-palacsinta magyar eredetű desszert.

 

Története

Az első Gundel-palacsintát Gundel Károly készítette el, aki a darált dióval, rummal és mazsolával töltött palacsintát tojássárgájából, tejszínből és kakaóporból készült étcsokoládé öntettel tálalta. A világon szinte mindenhol ismerik a híres Gundel palacsintát, de Magyarországon biztosan minden második étteremben szerepel az étlapon. A készítés fortélyait azonban csak a Gundelben alkalmazzák ma is az eredeti receptnek megfelelő módon, mivel a recept titkos. A lényeg pedig mindig az apró részletekben rejlik. Az étterem évente 25 000 adagot szolgál fel vendégeinek, amihez 1000 kg diót és 500 kg csokoládét használnak fel.

 

Ausztria

A desszert jól ismert az osztrák konyhában. Ezt a palacsintát néha "Schoko-Nuss-Palatschinke" vagy "Nuss-Palatschinke" néven kínálják Ausztriában. Többnyire tejszínhabbal tálalják, és általában nem tartalmaz mazsolát. A Hotel Sacher az eredeti recept alapján mutatja be, karamellizált dióval.

 

Recept

 

HOZZÁVALÓK 20 DARABHOZ

  • 8 db tojás
  • 300 g liszt
  • 750 ml tej
  • 300 g vaj
  • csipet só és vaníliás cukor
  • 400 g dió
  • 240 g kirstálycukor
  • 160 ml víz
  • 20 g mazsola
  • csipet fahéj
  • reszelt narancs- és citromhélj
  • 400 g étcsokoládé
  • 400 g tejszín
  • 50 ml rum

 

ELKÉSZÍTÉS
A tojást, a tejet, a cukrot és a sót keverjük el egy habverővel, adjuk hozzá a lisztet és keverjük el csomómentesre. Szódavízzel állítsuk be a tészta sűrűségét – leginkább híg tejföléhez hasonlítson –, majd fél órán keresztül pihentessük.

Egy kiolajozott, kb. 20 cm átmérőjű palacsintasütőt hevítsünk fel, öntsünk bele kb. 1/3 csészényi tésztát úgy, hogy az egyenletesen bevonja a serpenyő alját. Kb. 20 másodperc sütés után a palacsintát fordítsuk meg és süssük készre.

A diót szárazon pirítsuk meg, majd a felét daráljuk finomra, a másik felét pedig durvára. Öntsük össze a többi hozzávalót, forraljuk fel, majd forrázzuk le vele a diót.

A tejszínt kezdjük el melegíteni, adjuk hozzá a csokoládét és olvasszuk fel benne (óvatosan, figyeljünk, hogy ne forrjon fel), majd keverjük simára és adjuk hozzá a rumot.

A palacsintákat a diótöltelékkel töltsük, tekerjük fel. A két végét levágjuk, ezekre a tálaláskor nem lesz szükség. A feltekert palacsintát két részre vágjuk, tálaláskor három tekercs kerül a tányérra, így valójában mindenki 1,5 palacsintát kap. Tálaljuk csokoládészósszal és hintsük meg porcukorral.

 

 

Forrás:        

wikipedia                        

web.archive.org

Felső kép: dpotera, Gundel Étterem, Budapest / Wikimedia Commons

 

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

 

 

Weblapok webáruháza ajánló

További webáruházi ajánlatok »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »